Atlas Zwierząt

Akwarystyka, gryzonie, psy, koty, ssaki, żółwie itp.

Suseł moręgowany pokarm, tryb życia

Suseł moręgowany to kolejny gryzoń z rodziny wiewiórkowatych. Spotykany jest na terenach Europy Środkowej i Wschodniej. W Polsce jest gatunkiem zanikłym, dlatego objęto go ścisłą ochroną. Zwierzęta te żyją w koloniach. W drugiej części lata przygotowują się do zimy. Wówczas ich aktywność wciągu dnia jest krótsza. Zimą zaś zapadają w zimowy sen, przygotowując do tego celu własne nory kopane w ziemi. Suseł moręgowany porozumiewa się z innymi za pomocą mruczących i wibrujących dźwięków. Żywność  stanowi głównie roślinność i nasiona.



Zdarza mu się zjeść również owady jak chrząszcze czy świerszcze. Kiedy żyje w niewoli, może odżywiać się chociażby zielonymi częściami roślin. Suseł moręgowany preferuje raczej naziemny tryb życia, dlatego zamieszkuje ugory, suche i kamieniste łąki, pastwiska, skarpy, a także nasłonecznione pagórki. Unika terenów o dużym poziomie wilgoci i lasów. Z reguły przepada za terenami, które nie są porośnięte roślinnością, dzięki czemu łatwiej zauważa zagrożenie.

Suseł perełkowany wielkość, występowanie, długość
Świszcz wielkość, waga, ubarwienie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

E-Zwierzeta.pl © 2008 - 2016 Frontier Theme